Sam Haug – Stil Even (ft. Koor Kwaya)

Sam Haug en Koor Kwaya brengen nummer uit met sterke boodschap voor 4 en 5 mei

In het kader van 75 jaar bevrijding op 5 mei, heeft muzikant Sam Haug een bijzonder nummer geschreven over stilte. Het nummer biedt een sterke boodschap en bevat unieke beelden van een leeg en stil Utrecht. 

Sam Haug: “Soms is het fijn om een moment even echt stil te zijn. In de maatschappij van nu zijn we toch geneigd de hele tijd maar door te willen gaan. Zelfs nu iedereen aan z’n huis gekluisterd zit vinden veel mensen, inclusief ikzelf, het nog steeds moeilijk om een moment echt stil te zijn. 

Eén moment in de dag geen telefoon, geen muziek, geen computer, geen boek; maar je gedachten uit, en stilte. Een klein moment om te realiseren hoe fijn het eigenlijk is en die vrijheid hebben.”

De crisis waar we nu doorheen gaan laat goed zien hoeveel waarde we aan onze vrijheid hechten en hoe moeilijk we het vinden dat we nu een beetje van onze vrijheid in moeten leveren. 

Zoals Rutte zei is dit ‘de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog’, maar zelfs tijdens deze crisis kunnen we op vele vlakken nog wel vrij leven. Vrij ieder moment het huis uit te stappen om boodschappen te doen of ’s avonds een rondje te lopen. 

Ik heb de oorlog niet meegemaakt en zal hopelijk nooit hoeven voelen hoe het is om mijn vrijheid echt in te moeten leveren. Vrijheid, die zo vanzelfsprekend voelt, maar dat lang niet altijd is. Wij zijn ook maar een stel geluksvogels die toevallig op het goede moment in het goede land geboren zijn. 

Soms is het goed daar bij stil te staan, te bezinnen, en dat besef tot diep in je hart door te laten dringen. Dit jaar vieren we 75 jaar bevrijding. En wat is mooier dan dit te vieren door even een moment stil te zijn, echt stil.”

Koor Kwaya

Stil Even is geschreven door Sam Haug, en is samen met de Koor Kwaya opgenomen. De koorleden zongen thuis hun stuk in en namen dit op met hun telefoon. Jonas Pap heeft thuis in zijn eigen studio nog cello partijen ingespeeld. Dit is allemaal later samengevoegd tot één geheel.

U SESSIONS heeft de videoclip geproduceerd en is een nieuw initiatief in Utrecht die muzikanten, film- en geluidstechnici samenbrengt op unieke locaties in Utrecht. 

De audio is individueel thuis opgenomen, de videoclip is opgenomen in een leeg Utrecht in navolging van de richtlijnen van het RIVM. De edelfiguranten (leden van Koor Kwaya uit Utrecht) stonden gedurende de opnamen meer dan 1,5 meter uit elkaar.